Piškotki

15.06.2013 stopi v veljavo novi zakon ZEKom-1, sprejet v DZ RS in objavljen 31.12.2012 v Ur.listu st. 109/2012 s katerim je vsem lastnikom spletnih strani naloženo da uporabnike (obiskovalce) morajo opozoriti, da spletna stran uporablja piškotke (angl. cookies) s katerimi se omogoča boljša uporabniška izkušnja na spletni strani in možnost da uporabnik onemogoči nalaganje le teh na naprave brez njegovega dovoljenja.


KAJ SO PIŠKOTKI?

90% spletnih strani na spletu uporablja HTTP COOKIES (nama bolj znani kot PIŠKOTKI).
Piškotki so kratkotrajni tekstualni dokumenti ki služijo različnim namenom. Spletne aplikacije v piškotkih shranjujejo določene informacije o uporabniku (obiskovalcu spletne strani), ki jih potrebuje za nemoteno in kvalitetno delovanje.

 

PRIMER: Spletne trgovine na računalnik uporabnika ustavijo piškotek - digitalno potrdilo da je uporabnik prijavljen v sistem z določenim uporabniškim računom. Tem se omogoča da uporabnik nemoteno nakupuje več artiklov in se sprehaja po straneh spletne trgovine, brez da bi se vsakič na novo prijavil v sistem. Z prijavo uporabnika v sistem se začne t.i. seja (session), ki traja do trenutka ko se uporabnik odjavi iz sistema ali zapre svoj brskalnik.

Pri otpiranju vsake nove podstrani spletne aplikacije, spletna aplikacija preverja piškotek na uporabnikovom računalniku, in glede na to ali piškotek obstaja ali ne, prikazuje informacije prilagojene trenutnem stanju.

Pri določenih spletnih aplikacijah se v piškotke tudi vpisujejo osebni podatki uporabnika, ki jih zlonamerna programske aplikacije lahko uporabijo za zbiranje osebnih podatkov o identiteti uporabnika računalnika.

 

Razlikujemo več vrst piškotkov:

piškotki seje - trajajo samo v času dokler uporabnik obiskuje spletno stran.

trajni (sledilni) piškoti - Piškoti ostanejo shranjeni na računalniku uporabnika in se uporabljajo pri novem obisku spletne strani. Čas trajanja takih piškotkov je ponavadi omejen na 30 dni od ustvarjanja.

 

Piškotki prve osebe - piškoti ki jih nastavi spletno mesto ki ga obiskovalec ogleduje v brskalniku.

piškotki tretje osebe - piškoti ki jih nastavijo spletna mesta ki niso direktno prikazana v brskalniku (npr. oglaševalska podjetja, google analytics...).

Piškotki flash - (piškotki v lokalni skupni rabi) so podatkovne enote, ki jih lahko spletna mesta, ki uporabljajo Adobe Flash, shranijo v vaš računalnik.

Piškotki flash so nova tehnika, ki omogoča spremljanje vašega gibanja in shranjevanje veliko več podatkov o vas kot pri običajnih piškotkih. Ena glavnih pomanjkljivosti piškotkov flash je, da jih v svojem brskalniku ne morete najti. Niso navedeni na seznamu piškotkov, trenutno shranjenih v vašem spletnem brskalniku, ki si ga lahko ogledate. Običajni piškotki HTTP ne morejo shraniti več kot 4 kB podatkov, piškotki flash pa jih lahko do 100 kB.

Piškotki flash so tehnično zasnovani podobno kot običajni piškotki. Skoraj vsi spletni brskalniki vsebujejo predvajalnik Flash, ki služi za prikaz predstavitev vrste Flash. Med poznane predstavitve vrste Flash spada denimo video predvajalnik na video strani YouTube. (Piškotki flash niso omejeni samo na YouTube, ampak nastopajo na vseh spletnih mestih, ki uporabljajo piškotke flash.)

Piškotki flash nimajo omejenega časa veljavnosti. Ostanejo, kjer so, vse do izbrisa.